Otevřený dopis předsedy Jihočeského územního svazu, adresovaný předsedovi ČRS

Vážený pan předseda
PhDr. Mgr. Karel Mach, MSc., MBA
Český rybářský svaz, z.s.
Nad Olšinami 282/31
100 00 Praha 10 – Vinohrady

Otevřený dopis předsedovi Českého rybářského svazu, z. s.

Vážený pane předsedo,

dovoluji si reagovat otevřeným dopisem na Váš rozhovor zveřejněný dne 26. 2. 2019 v novinách Deník. Netajím se tím, že s Vámi zveřejněnými názory zásadně nesouhlasím.

Široké veřejnosti jste sdělil, že v systému redistribuce finančních prostředků se dlouhodobě objevují účelové podvody a zkreslení. Protože rozpočet celosvazové redistribuce je ve výši cca 100 milionů Kč, a tudíž se jedná o velmi závažné zjištění a obvinění ČRS, z. s., dovoluji si Vás vyzvat, abyste bezodkladně zahájil hloubkový audit redistribuce finančních prostředků s přizváním nezávislých auditorů z jednotlivých územních svazů, členů Republikové dozorčí rady ČRS a členů Republikové rady ČRS, aby toto Vaše tvrzení bylo buď potvrzeno, nebo vyvráceno.

Dalším tématem jsou revíry místního významu. Píšete, že chcete, aby skončila praxe jejich provozování místními organizacemi ČRS, z. s., a aby byly zrušeny a převedeny do celosvazového rybolovu a byly určeny všem rybářům. Dovolím si Vám připomenout, že místní organizace Českého rybářského svazu jsou subjekty se samostatnou právní subjektivitou a revíry místního významu jsou mnohdy jedinou cestou, jak poděkovat jejich členům za práci, kterou odvádějí pro svou místní organizaci. Také je nutné připomenout, že tyto revíry jsou často ve vlastnictví MO, a je tudíž zcela v jejich pravomoci rozhodnout, jak na nich budou hospodařit. Mohu Vás ujistit, že jako předseda našeho územního svazu budu vždy nekompromisně hájit právo našich jihočeských místních organizací takovéto revíry vlastnit a provozovat ve své režii a to podle svých pravidel, neboť je to má povinnost.

Požadavek, aby podmínky pro rybaření byly na všech našich revírech shodné, musím zcela zásadně odmítnout. Bližší podmínky výkonu rybářského práva nám totiž umožňují zohlednit mnohdy velice rozdílné podmínky na jednotlivých revírech, chránit rozdílnou rybí obsádku před někde velikým tlakem rybářů a dále umožnit různý typ managementu revírů, který by jinak byl dostupný pouze na revírech soukromých. Považuji za nutné zdůraznit, že podmínky se na jednotlivých revírech v čase mění, a tak je nutné přizpůsobovat nejen je, ale také pravidla rybolovu, neboť není reálné průběžně měnit zákon o rybářství a související legislativu. Bližší podmínky také slouží k ověřování novinek v pravidlech rybolovu, jelikož na širším fóru se často nedokážou uživatelé rybářských revírů (zástupci jednotlivých ÚS) vůbec dohodnout.

Na závěr bych si dovolil ještě poznamenat, že pokud chcete, aby se Český rybářský svaz semknul a pracoval jako jeden celek, musíte především zajistit dodržování psaných pravidel, obsadit pracovní komise schopnými a vzdělanými lidmi, ukončit nepřijatelný klientelismus, otevřít se široké členské základně a především hájit zájmy našich místních organizací a jejich členů, neboť právě ony tvoří Český rybářský svaz.

S pozdravem „Petrův zdar!“

Ing. Karel Koranda, v. r.
předseda Českého rybářského svazu, z.s., Jihočeského územního svazu

V Boršově nad Vltavou 28. února 2019